dinsdag 10 april 2012

Dinsdag twinsdag

Zomer 2008

Fijne paasdagen gehad? Als jullie dit lezen, ben ik misschien wel in het ziekenhuis. Ik geef daar ongeveer vier keer per jaar, samen met de lactatiekundige, voorlichting over het geven van borstvoeding aan een meerling. Ik ben daar als ervaringsdeskundige.
Toen ik zwanger was van boevemans wist ik dat ik graag borstvoedinbg wilde geven, en zo gebeurde het ook. Na de eerste weken vond ik dat heerlijk om te doen. En toen ik de mijlpaal van 6 maanden had bereikt, wilde ik nog lang niet stoppen. Toen ik weer zwanger was, stopte ik: na 20 maanden borstvoeding. Ik wilde nr 2 en nr 3 ook graag borstvoeding geven maar kreeg daarin niet heel veel support. Ook de gynaecoloog keek er een beetje moeilijk bij. Maar ik wilde en slaagde erin. Vier dagen na de geboorte dronken mijn dametjes alle voedingen uit de borst en groeiden ze als kool. Ook bij hen hield ik het lang vol. Na 30 maanden vond ik het genoeg: ik kocht ze om met chocolademelk en dat vonden ze een aanvaardbaar alternatief.  Maar ik mistte het wel. Niet lang daarna werd ik gevraagd voorlichting te geven op het AMC aan aanstaande meerlingouders in het kader van de borstvoedingsweek en daarna nam ik contact op met de lactatiekundige van ons eigen ziekenhuis en stelde haar hetzelfde voor: voorlichting geven aan aanstaande meerlingenouders. We deden een proefbijeenkomst en die was zeer geslaagd en sindsdien geven we ongeveer vier voorlichtingen per jaar. Mijn missie: geef borstvoeding een kans, ook als je een meerling verwacht. Het is supergroeimelk en dat is zeker voor kindjes die te vroeg geboren zijn of groeiachterstand hebben (en dat komt bij meerlingen nou eenmaal vaker voor) heel goed.
En ik vind het nog steeds bijzonder om die aanstaande moeders en vaders wat op weg te helpen.

Kijk bij Annemieke, Mamamia en Marit, Félicie, Corine en Simone voor meer tweeling-avonturen.
Ps En Bloem doet ook mee!!!

9 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je die voorlichting geeft. En dat je het zo lang hebt volgehouden. Zelf heb ik mijn meisjes 4 maanden volledige borstvoeding gegeven daarna alleen nog 's ochtends en 's avonds. Ik voedde ze om en om. Achteraf had ik het langer willen doen maar dat ging niet. Ik vind het ontzettend goed dat je het vooroordeel uit de wereld helpt dat bv bij een meerling niet zou kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super dat je dit doet! En ik deel je motto geef borstvoeding een kans ook bij een meerling. Onze meisjes hebben 6 maanden bij mij gedronken, 4 maanden volledig en daarna iedere voeding wel eentje aan de borst en de ander een flesje. Ook de jongens hebben allemaal borstvoeding gehad, toen ik twijfelde of het met een tweeling ook wel zou lukken was mijn man degene die riep; 'Natuurlijk wel, bij de jongens ging het toch ook!' Mijn omgeving had liever gezien dat ik flesjes had gegeven want nu gaf ik ze maar weinig uit handen ;-)

  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ooh goed bezig!

  Want het is zo waardevol! Ik geef ons zoontje nu ook nog steeds borstvoeding, hij is inmiddels 9 maanden! Zo fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super!! Ik ben ook voorstander van borstvoeding, heb meegewerkt aan promotievideo van vzw borstvoeding (België). Fijn dat je hierover blogt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super dat het jou gelukt is. Ik heb moeten afhaken. Met een peuter van 2,5 jaar, eentje van 15 maand en een pasgeboren tweeling en een echtgenoot die lange dagen maakt lukte het mij echt niet. Ik denk wel moest ik enkel een tweeling gehad hebben dat het mij mss wel gelukt was

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wilde ook heel graag bv geven maar het viel niet mee om familie, vrienden én verpleegkundigen op de kraamafdeling te kunnen overtuigen. Uiteindelijk heb ik 6 maanden gekolfd want live voeden lukte helaas niet. Misschien was het wel gelukt als ik wat meer begeleiding had gekregen..
  Mooi dat je de voorlichting geeft want er wordt al snel gezegd dat het niet gaat lukken met een meerling en dat is zó jammer!

  Leuke foto van je dochters, wat waren ze toen nog klein!

  Ik heb vandaag mijn eerste bijdrage voor dinsdag twinsdag gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoewel ik alle voordelen van borstvoeding goed weet, zag (en zie) ik ook nadelen. Daarom heb ik, na de geboorte van Kaj, bewust gekozen voor flesvoeding en ook Liv en Tes zijn met de fles gevoed.

  Ondanks dat ik het anders heb gedaan, heb ik respect voor je doorzettingsvermogen en het feit dat het je zo lang gelukt is borstvoeding te geven. Daarnaast is het heel waardevol je ervaring te kunnen delen met (aanstaande) ouders en de onmogelijkheden voor het borstvoeden van een meerling uit de wereld te helpen! Keep up the good work!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat onwijs leuk dat je dat doet! Echt goed dat je ouders zo kunt motiveren. Want dat weinige support heb ik ook ervaren, ik vind het zo jammer dat het niet meer gestimuleerd wordt. Ik heb zelf ook lang gevoed (niet zo langs als jij) maar tot ca. 10 maand bij onze 3 kinderen. Ik vond het heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk om te lezen over dinsdag/twinsdag!
  Wij hebben ook een tweeling (nr. 4 en 5) ze zijn nu 13 maanden en ook ik geef ze bv. Nu alleen nog 's morgens, maar tot dik 7 maanden volledig en toen langzaam afgebouwd naar alleen 's morgens. Echt heel bijzonder om zo met z'n drietjes samen te zijn....
  Misschien ga ik ook wel dinsdag/twinsdag doen... hoe werkt het?

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails